Varaždin, Vinica- Završiti sezonu lova na fazane a ne iskoristiti pruženu priliku lova u okolini Varaždina bilo bi ”lovački neozbiljno”.

Poziv stiže iz LU ” Opeka“ Vinica, mjesta 10-tak kilometara od Varaždina, a koju već niz godina uspješno vodi čest lovački poznanik Tomislav Hrženjak. Malo o samom lovištu.  Radi se o malom lovištu kakvih po Hrvatskoj ima na stotine i koje uvijek uspjevaju opstati zahvaljujući lokalnom članstvu, koje tu u pravilu provede cijeli svoj lovački vijek. Lovište V/102 pokriva svega 2600 hektara,ali u lovno gospodarskoj osnovi ima sve od jelena do sitne divljači. Izvrsno prometno povezano, omeđeno granicom sa Slovenijom , rijekom Dravom na sjeveru, te nadaleko poznatim Zelendvorom na istoku. Članstvo je trenutno 29 lovaca, pretežno domaćih, i ta brojka se godinama bitno ne mijenja.

Ipak postoji nešto po čemu se lovište bitno razlikuje, a to je Arboretum Opeka, uz Maksimirski park u Zagrebu i Križovljan grad najvredniji park kontinentalne Hrvatske. Procvat doživljava u 19. stoljeću kada prelazi u ruke grofova Draškovića. Arboretum preživljava sve nedaće stoljeća i nakon niza statusnih promjena 2007. godine dvorac i park dobijaju status javnog dobra i od tada ga održava i uređuje, naravno uz ostale mjerodavne subjekte , općina Vinica.

No vratimo se današnjem lovu, koji je zamišljen kao pozivni lov za kraj sezone za prijatelje udruge i poslovne partnere. Organizator današnjeg lova je dobro poznato ime u svijetu lovstva, tvrtka Domjanković d.o.o. , čiji se vlasnik Dražen Domjanković pobrinuo za organizacijski dio lova, dok je tehnički sam lov odradio domaćin, uz nekoliko domaćih lovaca.

Lov je počeo relativno kasno iza 10 sati, točno kada bi ovakvi lovovi u ovo doba godine trebali i počinjati. Kratka vožnja do mjesta lova koje se bitno razlikuje od susjednog Zelendvora, gusta šipražja, polumočvarno tlo, izmješana crnogorica i bjelogorica, sve u svemu zanimljiv i obećavajući teren.

Sve skupa u lov je pozvano 12 lovaca. Pozdravnu riječ i riječ dobrodošlice uputio je , u skladu sa običajima, Tomislav Hrženjak predsjednik udruge, prepuštajući riječ Draženu Domjankoviću koji se pobrinuo da se između ostalog mogući manjak fazanske divljaći ne osjeti. Lov preuzima lovnik Miljenko Hrženjak, dijelimo se i manje grupe, svaka u pratnji vodića sa psom. U gostima su također bili stari prijatelji udruge, Vlado Kireta predsjednik LS SMŽ i njegov dopredsjednik Ivica Pučko. Sa mnom su krenuli Dražen Domjanković i njegov sin Borna, kojem je ovo bio prvi ovakav lov, naravno kao promatraću, dobro uvođenje u svijet lova, neminovno za jednog Domjankovića.

Teren iako mali prilično težak, uz bogatstvo divljači. Na sredini lova kratki odmor, domaćin sa terencem prikuplja prvi odstrijel odvozi ga i lov se nastavlja.

Sve skupa traje 2,5 sata, bez prevelikog umora i sa smješkom na većini   lica sudionika.

Postavlja se prava štreka, oproštaj od divljači i prekrasnog lovnog dana. I još jedan kuriozitet i potvrda izvrsne organizacije. domaćin je organizirao i čišćenje odstreljenih fazana, što ni ovdje nije čest običaj, a koji nisam susreo drugdje.

Naravno , završetak je uz perkrasan pogled završio u objektu Tomislava Hrženjaka , uz pašku janjetinu i prave domaće štrukle.

Boris Savić