Sisak,Mahovo-Otvorenje poljskog lova na fazane i ostalu sitnu divljač i još ako je domaćin LU ”Prepelica” Mahovo, događaj je koji sa nestrpljenjem iščekuju lovci, ljubitelji poljskog lova sa područja Siosačko-moslavačke županije.

Dan ranije čuo sam se Hrvojem Crnekovićem, lovnikom LU ”Prepelica” Mahovo, koji mi je potvrdio lov , uz napomenu da , ove godine, neće biti ispuštanja fazana iz uzgoja. Dakle , očekivao nas je pravi test lovišta

Prekrsano, sunčano, jesenje jutro, kako stvari stoje, jedno od zadnjih ove godine, vožnja do lovačke kuće u sredini lovišta koje obuvaća 5800 hektara poljoprivrednih površina, sa rijetkim šumarcima .Ravno kao Slavonija, ispresjecano samo , sada suhim kanalima, idealno za poljski lov.

Okupljanje i upis lovaca, njih 25 sa psima je lijepa brojka za već zahuktalu sezonu lova na divlje svinje.

Postrojavanje ispred lovačke kuće, ponavljanje pravila, i naglašeno bez odstrijela ženki fazana.

U lovište se ulazi praktički ”iz kreveta” , prelazak preko ceste i razdvajanje po grupama. Situacija u samom lovištu prava jesenska, dosta kukuruza je još neobrano, s druge strane, dobar dio lovišta je već i preoran.

Već nekoliko stotina metara od lovačke kuće počinje povremena pucnja, psi polako hvataju svoj ritam i moja grupa polako počinje ulaziti u današnji lov.

Uz opasnost da zvuči elitistički, ukoliko stvarno želite doživjeti pravi gospodski lov bez probijanja kroz trnje i gacanja kroz beskonačno blato, naravno uz dobrog lovačkog psa onda je to upravo ovo lovište.

Polako , više uz razgovor, pretražujemo velike table, i gotovo na svakoj se ukazala divljač, divlji fazani, lisice i zečevi. nakon dva sata lovnik nas polako upućuje prema lovačkoj kući.

Sakupljanje, prepričavanje viđenog, relativno ”siromašna ” štreka, kao rezultat opuštenosti , davanje počasti divljači i ugodan lov završava. Nepotrebno je i posebno napomenuti da je nastavak uslijedio u lovačkoj kući, gdje se domaćin još jedanput iskazao u završnom dijelu, koji je na stolove iznošen u ”slijedovima”. Na korak do Siska, na rubu zagrebačke županije, LU ”Prepelica ” Mahovo okuplja i sve više članova s područja Zagreba i sa pravom nosi naslov pravog poljskog lovišta.

Boris Savić