Intenzivno druženje sa proizvodima German Precision Optics bliži se kraju. Tijekom proteklih 2,5 mjeseca dalekozor GPO Passion 8,5×50 HD a posebno GPO optički nišan Passion 1-6x24i, bili su moji pratioci u svakom lovu, a bilo ih je podosta.

Cilj je bio isprobati optiku i naravno dalekozor u realnim uvjetima, sa svim pohvalama i potencijalnim primjedbama koje slijede iz ovakvih ispitivanja.

Iako sam rekao da ću se prije svega fokusirati na osobne dojmove, moram iznijeti i neke važne činjenice, koje također govore same za sebe.

German Precision Optics osnovan je nedavno, točnije 2015. godine i u najkraćem vremenu se pozicionirao na vrlo zahtjevnom tržištu u kojem već neko vrijeme i vlada prilična gužva, poznatih i nepoznatih proizvođača, tako da je pred potencijanlog kupca stavljen težak izbor, kako izabrati dobrog proizvođača, prihvatljive cijene i kvalitete. To je prepoznao i Domjanković d.o.o. i od ove godine sve GPO proizvode možete nabaviti kod njih po istim ili sličnim cijenama kao bilo gdje u Europi.

U GPO su izlazak na globalno tržište shvatili krajnje ozbiljno. Istovremeno su otvorene dvije paralelne tvrtke u Njemačkoj i SAD, koje su počele sa proizvodnjom optičke opreme bez puno kompromisa. Dovoljno je znati da je jedan od osnivača i predsjednik njemačke tvrtke Richard Schmidt koji je pored vodećih funkcija u Siemensu i Fujitsu, zadnjih 5 godina proveo u Zeiss Sports Optics kao predsjednik i CEO , Stepehen Kern, direktor prodaje i marketinga sa 23. godišnjim stažom u Carl Zeiss Sports Optics, Schmidt&Bender i Meopti na istim ili sličnim poslovima. Tu je Surujh Roopnarine koji je preko 11 godina proveo u Meopti , na poslovima marketinga, distribucije i prodaje i koji jako dobro poznaje ukus, zahtjeve i potrebe europskog lovca.

Ne smije se zaboraviti niti Michaela Jensena, bivšeg predsjednika Zeiss Sports Optics USA koji je sada pokretačka sila GPO sa sjedištem u SAD-u.

Ovakva ekipa stručnjaka i entuzijasta jednostavano nije mogala ne uspjeti.

Kvaliteta uradaka je neosporna, ali ipak da naglasimo da se elektronika za sve optičke ciljnici koji imaju osvjetljene končanice, osim što su dizajnirani i proizvedeni u Njemačkoj. Plan je da se u proizvodnju u svim segmentima uključe proizvođači iz Njemačke, uz osnovnu poruku da je GPO Njemačka tvrtka i da je cilj da to i ostane.

O kvaliteti , a samim tim i o sigurnosti u svoje proizvode govori i činjenica o doživotnoj garanciji, koja je prenosiva zajedno sa sa proizvodom, te obveza dijagnosticiranja kvara u roku od 7 dana od primitka proizvoda , što je također regulirano garancijom.

Da se vratim na na prozvode koje sam imao priliku i mogu reći zadovoljstvo isporobavati bez ikakvih ograničenja. Naravno, budući da su oba proizvoda iz premium razreda, za naše uvjete prilično visoke cijene nisam očekivao posebna iznenađenja, što se i povtrdilo i na kraju ovog ispitivanja.

Dalekozor Passion 8,5X50 HD je malo remek djelo optičke industrije i odmah me oduševio. Od ergonomije, završne obrade,komandi na samom dalekozoru, do savršene slike u svim vremenskim uvjetima. Ukoliko nemamo potrebe za elektronikom, mjerenjem daljine, elevacije, komunikacije i sličnim ” obaveznim sadržajima” koje danas tržište jednostavno gura naprijed, čini mi se da bolji dalekozor ne mogu kupiti, naravno u kategoriji 1200-1300 eura. Niti dvostruko skuplji , razvikani, konkurenti ne nude baš ništa više ili bolje.

Čvrsto gumirano kučište podnosi sve, leće su sam vrh ponude, a sam dalekozor tako dobro stoji u ruci da niti trenutka nisam imao osjećaj da je strano tijelo sa kojim su se znale voditi ”teške bitke” u namještanju razmaka zjenica , korekcije dioptrije itd..

Optički nišan Passion 1-6x24i, sa osvjetljenom končaniocom, HD premazima na svim grupama leća, sličnom cijenom kao dalekozor, je ono što sam samo mogao poželjeti. Čvrsto , kompaktno kučište, precizne kontrole, i izvrsna izlazna slika ne bi značila previše da je optika ostala na stalku u vitrini i da se ocjena svodila na pogled kroz prozor trgovine i hvaljenje te nagovaranje od strane dobrog prodavatelja.

Prilika da se optika montira, upuca i isproba na konkretnom karabinu, k tome kalibra 8x68S poznatom po brutalnom trzaju, radi čega ga dosta lovaca izbjegava, je bila konkretna prilika da se ovaj proizvođač okuša u stvarnoj praksi.

Već probno upucavanje 20 metaka nije pokazalo nikakve promjene na stabilnosti optike

Tijekom 2,5 mjeseca komplet sa Passion 1-6x24i transportiran je u više hrvatskih lovišta, nošen uz naprtnjaču, lovački stolac uz koji , koliko god pazili ponekad karabin i udario, uz penjanja na visoke čeke, gdje se također zapinjalo sa optikom se nije događalo ništa loše. Hvatanje divljači u končanicu je vrlo lako , zajedno sa praćenjem, okidanjem , ponovnim nišanjenjem i odstrijelom. Sve teče vrlo jednostavno i fluidno bez obzira na drugu fokalnu ravninu. Zasluga je to i ekstremno širokog kuta gledanja kroz optiku, sa kojom možete na najmanjem povećanju koristiti tehniku nišanjenja sa oba oka kao i kod običnih crvenih točki.

Meni je konačna potvrda kvalitete ove optike bio trenutak pada preko karabina i optike na zemlju prilikom izvlačenja vepra netom odstreljenog sa ovim kompletom.

Nakon brze provjere na licu mjesta , na optici se tijekom cijelog ispitivanja nije pojavilo niti najmanje fizičko oštećenje, provjere istog dana na retifikatoru nišanske sprave, te slijedećeg dana u streljani , opet je potvrđeno sve je bilo kao i na početku, tamo gdje je i prvotno upucano , u sredini.

I što reći na kraju. Nekoliko vrhunskih stručnjaka i entuzijasta, sa ozbiljnim ulaznim kapitalom uspjelo je u vrlo kratkom vremenu stvoriti vrhunske optičke uređaje koje mogu preporučiti svakom koji nije impresioniran poznatim i preskupim zvučnim imenima, uz napomenu da sam uvjeren da će se German Precision Optics brzo priključiti toj grupi.

Boris Savić